JY DINK JY’S

Jy dink jyís cooler as ek, want ek ry op met die bus en jy vlieg op met ën jet. Jy dink jyís cooler as ek, want jy ry in ën Peugeot twee nul ses! Dat is waar ik aan moet denken als ik bij de dokter in het Dijkzicht zit. Niet dat de dokter zo hoogdravend doet, helemaal niet. Ik zou niet weten of hij met een vliegtuig opvliegt, of dat hij in een Peugeot 206 rijdt (waarschijnlijk niet ;o)), etc. Maar het dus wel precies zoals hij praat. Mijn specialist is een bekwaam overkomende en allervriendelijkste man, maar wel (net?) uit Zuid Afrika dus.

Hij zit tegenover me aan een klein bureautje en wijst naar het computerscherm dat naar me toegekeert staat. We kijken naar een hele rits bloeduitslagen en in een mengelmoes van Nederlands, Zuid Afrikaans en Engels probeert hij me uit te leggen wat dat allemaal te betekenen heeft. En dat is dus erg lastig. Enerzijds is het sowieso al moeilijk te bevatten als het over ANA, Monocyten, CPR en bloedbezinking gaat. Anderzijds maakt de voorgenoemde mengelmoes van taal het voor mij allemaal nog eens extra moeilijk. Gelukkig mag ik wel de hele tijd vragen “wat zegt u nu precies? ik begrijp het niet helemaal” en dan schakelt hij over naar Engels om het nog eens een keer geduldig uit te leggen. Dat het over groeikernen van cellen gaat, die worden aangevallen en dat dit allemaal heel minimaal is en we daarom nog niet weten waar dat dan heen gaat. Zoiets.

En dit gaat dus allemaal over mijn dikke knie. Waar ik al zo lang mee loop te tobben en waar al jaren vocht in zit. Een onsteking is de oorzaak, maar wat die ontsteking veroorzaakt is nog altijd niet duidelijk. En duidelijker is het me dus na dit bezoekje in ieder geval ook niet echt geworden. Ik heb weer een ander pilletje meegekregen om de ontsteking te bestrijden en over drie maanden verwacht hij me weer terug. Als ik thuis moet vertellen wat er nou eigenlijk aan de hand is, blijkt wat ik er van onthouden heb toch wel een heel vaag verhaal.

Of ik het nu beter had begrepen als de dokter ABN had gesproken, dat weet ik eigenlijk niet. Maar nu de hele rit naar huis in ieder geval wel lekker geneuried:… “pjauw pjauw pjauw pjauw Jy dink jyís cooler as ek, want jy rook Yves Saint Laurent sigarette…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *