LANGE RIT DOOR BOSNIË

Daar gaan we dan, terug naar Kroatië, bestemming Plitvice meren. De navigatie geeft aan dat we 5,5 uur moeten rijden, maar op camp Olywood zeggen ze dat we minstens op een uurtje of 7 moeten rekenen.

Eerst maar eens die berg af, we nemen deze keer wel het kortere, maar steile en smalle weggetje naar beneden.

Nog smaller?!

Het is heel smal en steil, maar Marcus kan dat 😉👌

We zijn weer op (de) weg. Let’s go!

Maar niet voordat we onze Chevysnacks hebben gescoord natuurlijk…

Dit is de route die we gaan afleggen. Vlakbij Plitvice gaan we de grens over.

Maar voorlopig rijden we dus nog wel even in Bosnië, langs nachtclubs en moskeeën.

Er zitten een hoop gaten in de wegen van Bosnië, maar je kunt niet zeggen dat ze er niet mee bezig zijn 😉

Voor onze reis hebben we goed advies meegekregen van Oliver. “De scholen zijn vandaag weer begonnen en er zal overal veel politie langs de weg staan. Als er staat 40, rij 40! Als er staat 30, rij 30! Dit is erg belangrijk! Zorg ervoor dat ze je nergens op kunnen pakken. Stop een briefje van 10 Bosnische Mark in je zak, in het ergste geval kun je ze daar mee afkopen (!?).” Je begrijpt, wij houden ons exact aan dat advies, we willen het liefst geen contact met de Bosnische politie!

We lunchen in een wegrestaurant dat heel Oostenrijks aan doet, met prachtig uitzicht. Het is heel drukkend warm (ja, wanneer niet deze vakantie), maar in de verte zien we wel donkere wolken.

Behalve koeien zien we inderdaad ook heel veel politie langs de weg. In ieder dorpje dat we door rijden staat wel een auto in een zijweggetje. Ons geluk is dat ze steeds al bezig zijn met het staande houden van een auto voor ons. EN we rijden natuurlijk steeds ook keurig volgens de toegestane snelheid 😇

De donkere wolken hingen er niet voor niets, om half vijf vallen de eerste druppels.

De volgende anderhalf uur is het best wel een beetje spannend. Door de bergen rijden met haarspeldbochten en veel water op de weg. Ook echte hoosbuien met glibberende modderstromen en heel veel geflits/onweer. Marcus heeft al zijn aandacht nodig bij het sturen en ik vraag me af of doorrijden in deze omstandigheden wel verantwoord is en of we Plitvice gaan halen vandaag.

Gelukkig klaart het later toch weer een beetje op en bereiken we om zeven uur de Kroatische grens. Nu is het nog maar een klein stukje!

Al die zwerfhonden daar bij de grensovergang… zo zielig! Je zou ze willen “redden” van dit leven, maar ja wat kun je doen?

Gelukkig komen we zonder problemen Bosnië uit en Kroatië in.

Het Plitvice park ligt 19 kilometer van de grens dus daar zijn we zo. We rijden voorbij de ingang van het natuurpark naar de iets verderop gelegen camping Borje.

Snel een plekje zoeken, stoelen naar buiten en bier drinken!

Wat een rit, we hebben er 9 uur over gedaan. Bosnië is echt “something else”, maar mooi! En hier in Plitvice is het nattig en koud! We zijn zeker 20 graden gezakt in temperatuur in vergelijking met de warmte die we gewend zijn. Dit hoeft nou ook weer niet!

Om de kou een beetje te ontwijken gaan we naar het campingrestaurant… morgen naar het Plitvicepark, we zijn benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *