DEN TOOM

In 1985 ben ik er direct na de zomer begonnen. Toen had ik mijn ‘Libanon-diploma’ op zak en was ik van alles van plan, behalve om ook nog maar één jaar langer op school te gaan zitten. Ik zou gewoon beginnen met werken en dan kon ik later nog wel een cursus secretaresse doen en op een of andere kantoorbaan gaan solliciteren. Maar ik begon dus (tijdelijk) als caissière, bij koopcentrum den Toom.

Koopcentrum den Toom

Ik heb er uiteindelijk 6 jaar lang met heel veel plezier gewerkt en ook al is het al 14 jaar geleden dat ik er vertrok, ik ben nog steeds betrokken bij ‘het Kralingse koopcentrum’. Dat komt omdat ik het wel en wee van den Toom en de ‘den-Toomers’ altijd een beetje ben blijven volgen via de vriendinnen die er zijn blijven werken. En vriendinnen heb ik er gemaakt in die zes jaar! Den Toom mocht zich sowieso gelukkig prijzen met de ‘kern’ van vaste medewerkers die trots op het bedrijf waren en er altijd met elkaar voor zorgden dat de tent er ‘gelikt bij stond’ en dat de klanten er soepeltjes hun boodschappen konden doen. Er werd achter de schermen natuurlijk ook zat gezeurd en gescholden en net als elders, ‘was er altijd wel wat’, maar die kern stond toch immer paraat.

Naast hard werken letten we er goed op dat we het na werktijd ook naar ons zin hadden. Den Toom had een actieve personeelsvereniging en er was iedere maand wel een feestje of een andere activiteit. Ik heb een aantal jaren in het bestuur gezeten en menig puzzelritje, playback-avondje en sportdag is er in die periode georganiseerd. Tijdens die avonden en dagen werd er flink gefeest en vervolgens nog lang nagepraat en zo werd ‘de kern’ alleen maar hechter. Ik denk ook dat dat de kracht van het bedrijf was. Iedereen was erbij, van meneer den Toom (die de zaak ooit in een schuur was begonnen) tot aan de jongen bij het fust en alle andere, daar nog tussenin zittende medewerkers. Er daar waren hele eigenaardige figuren onder, maar ook die bleven er jarenlang werken, compleet met eigenaardigheid, ze hoorden er gewoon bij.

De laatste maanden ben ik weer meer met den Toom bezig dan de jaren ervoor. Het den Toom tijdperk loopt namelijk ten einde. Het al 33 jaar prominent aanwezige ‘den Toom bord’ boven de poort op de Oude Dijk gaat er dit weekend vanaf. Vanaf vandaag is den Toom dicht en als de poort weer open gaat dan staat er een Albert Heijn. De huidige medewerkers zijn opgesplitst; een aantal komt weer in hetzelfde pand terug, om onder de AH-vlag verder te werken en een flink aantal anderen moeten hun heil elders gaan zoeken. Dat valt niet mee voor die mensen, dat hoor ik bijna wekelijks uit eerste hand.

Eind mei is er een reünie-feest gegeven. Het was weer een ouderwets gezellig feestje met een hoop mensen van de ‘oude tijd’ erbij. Een groep huidige medewerkers zong een afscheidslied, het laatste couplet: ‘Vanaf juli kan je voor den Toom niet meer verkopen, 33 jaar lang waren wij er voor mekaar, we vallen als familie uit elkaar.’

Toen moest zelfs ik,
die er al jarenlang weg is, even slikken.

En vandaag dus ook. Den Toom weg, het blijft een raar idee.

10 reacties

 1. Annemiek schreef:

  Snik…vandaag was dan dé dag. Jannie, je had het moeten zien. Vanaf woensdag is alles voor 50% de deur uitgegaan. Nou, er waren weer ouderwetse rijen hoor, voor de kassa´s. En de vakken werden leger..en leger..leger. Op het laatst was er alleen nog maar havermout en kattenvoer te koop. Zo´n triest gezicht, ik zal je de foto´s van de lege winkel en magazijnen wel mailen.

  Vergeet trouwens niet naar Rijnmond te kijken Jannie, er wordt een reportage uitgezonden en ik denk dat jij die ook leuk zal vinden. Tot morgen 12.00 uur wordt hij ieder uur herhaald.

  Groetjes,

  Annemiek

 2. Suzanne schreef:

  Mooi stukje, Jannie.

  Het is zo ontzettend zonde dat dit bedrijf verdwijnt. Na vandaag is het over, morgen nog een afscheid voor het personeel en dan sluit de ingang voor goed.

  :,-(

 3. O-Ishi schreef:

  Ik ben er de afgelopen weken toevallig menig maal geweest en het was niet leuk om die winkel leger en leger te zien worden. De zaak kon wel een opfrisbeurt gebruiken, maar had zeker als Den Toom terug moeten komen, dan had Appie veel goodwill en nog meer geld kunnen verdienen. Mensen houden van een begrip.

 4. Pollie schreef:

  Geen Den Toom meer? Die winkel was vele malen leuker als A&H. Echt. Wat verbaasde ik er mij altijd over in de periode van ’88 tot ’91 als wij (m’n ex vriend en ik) daar alijd langs kwamen om lekkere dingetjes voor het avondeten te halen. Zoveel lekkers bijelkaar had ik toendertijd nog nooit gezien.

 5. Marco schreef:

  Schijnt toch een droevig item te zijn als ik het al op twee sites tegenkom. Ik vind het erg voor jullie!

 6. Yvon schreef:

  jij 14 jaar jannie,ik ben al 19 jaar weg ,en nog steeds doet het me zeer ,den toom weg,over familie gevoel gesproken,ook ik moest slikken bij dat lied,het is gewoon shit

 7. suzanne den Toom schreef:

  Een reactie uit het oosten des lands van een “familiegenoot” uit Nijmegen (Wel geboren in Rotterdam) Ik ben nooit in jullie geliefde winkel geweest,maar was jaren lang trosts op het bestaan van een winkel met mijn achternaam! Mijnheer den Toom schijnt ergens een achter neef van mijn vader te zijn geloof ik. Dat “we” nu toch onder de voet zijn gelopen door Appie is toch wel een triest bericht.. Ik wens jullie veel sterkte met het verwerken van dit emotionele moment! Groeten Suzanne den Toom

 8. Suzanne schreef:

  Ik was het niet, hoor! 😉

 9. Victoria schreef:

  Ik kom vandaag … huh… vannacht voor het eerst op je log en zie iets over Den Toom… ben in shock… ze zijn overgenomen door… appie? neeeeee… krijg nu nog meer heimweer naar rotjeknor… ik ben er 3 jaar weg en alles verandert… snel… te snel

 10. Hendrik Meindert den Oudsten schreef:

  My name is Hendrik Meindert Denoudsten,a son of Marinus Albertus den Oudsten and Hendrika den Toom.And I am working on the family tree of den Toom,and would like anyone to help me with this.You story about den Toom koopcentrum was of great interest to me, my mothers brother(Piet W den Toom) had a grocery outlet in Kralingen the 1930’s.His business was destroyed by fire in 1941/42.He rebuild again,but the pain was to great for him and he died.His wife and 3 children Henk,Francien and ?… kept the business going.My mother had 4 brothers and 4 sisters.Their mothers name was Francientje den Toom Ruis.Born 13 Nov 1856, died 16 Dec 1955 in Hillegersberg.Will you be able to help me with this? Thank you and greeting from Brooks.Alberta Canada.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *