Van Waar?

Rotterdam, 1968

George (22) en Jannie (21) slaan een spaarvarkentje kapot, kopen een stel trouwringen en stappen in het huwelijksbootje….

Ze gaan wonen in een Ark-woning (hoe toepasselijk) dwz 4 woningen op 1 etage. Het is een één-kamerhuisje in de Rosestraat (nr 110b), op ’t Rotterdamse Zuid. George werkt als elektricien in de bouw en Jannie bij Termeulen, als inpakster.

Hoe ze elkaar hebben gevonden? Dansschool de Klerk in Rotterdam. Want wie haalt daar nou NIET zijn date vandaan…

~ 1, 2, Cha-Cha-Cha ~

Heel lang zijn ze niet met zijn tweetjes….. op een warme zomerdag, de vijfde van augustus in 1968 nog steeds, dient zich baby “Jannie Johanna Maria” aan.


Mooi setje namen?

’t Zijn die van de kersverse moeder en de beide oma’s….

Van ’68 tot eind ’72 wordt er ‘een thuis’ gemaakt, getroeteld, gewassen en gezorgd door ‘grote’ Jannie, ‘gehobbel-paard’ en dat soort dingen door kleine Jannie, gewerkt, gestudeerd en van baas veranderd door George, op vakantie gegaan naar Drenthe, verhuisd naar een iets groter onderkomen in de Oranjeboomstraat (nr 213) en dan…. is het bijna kerst 1972.

12 december 1972

Er wordt nog een baby’tje geboren. Deze keer gooit het duo het, bij het verzinnen van een naam, over een hele andere boeg: “Shirley” komt erbij…

EN TOEN WAREN ZE MET Z’N VIEREN

En als ’t zonnetje schijnt, dan gaan we lekker naar ’t Zuiderpark

Het gezin is compleet, meer kinders komen er niet. Met z’n viertjes wonen ze in een ‘voor/tussen/achter-woning’ in de Oranjeboomstraat. Kleine Jannie gaat naar kleuterschool ‘de Zonnebloem’. Vaak gaat ze ook met mama en Shirley naar het Noordereiland; naar ‘oma van Blacky’ op de Maaskade of naar ‘oma van om ’t hoekie’ in de van der Takstraat. In de zomer van 1975, Jannie heeft er dan al een eerste klasjaar op de Groen van Prinstererschool op de Persoonsdam op zitten, heeft moeder Jannie een ander huurhuis gevonden. Weg van Zuid, op naar het centrum!

1975 George, Jannie, Jannie en Shirley komen terecht op de Korte Hoogstraat (17c). Het is een portiekwoning op de 5e etage (zonder lift!), boven porseleinwinkel ‘Rio’. Jannie gaat naar de 2e klas op de Jan Prinsschool en Shirley gaat een jaar later naar de kleuterschool die er naast ligt op de Grote Markt.

Van ’75 tot zomer ’80 woont het viertal dus midden in het centrum van Rotterdam. Iedere dag lopen Jannie, Jannie en Shirley over de Hoogstraat naar (en van) de Jan Prins school. ze komen dan steeds langs de houten stroopwafelkraam van Klazien. Jannie jr. mag daar af en toe komen helpen; koekkruimels in puntzakken doen. Later gaat moeder Jannie ook werken in de stroopwafelkraam en soms ook op een braderie.

In 1977 gebeurt er iets ergs; het huis van opa en oma op de Maaskade brand af. Opa en oma komen heel even op de Korte Hoogstraat inwonen en daarna verhuizen ze naar het Westen.

George is druk met zijn carrière bij Rank Xerox, werkt veel en volgt veel trainingen. Het harde werken loont! Het gaat ook heel goed met het bedrijf Xerox, als beloning voor goede prestaties mag er een hele groep collega’s samen met hun vrouwen op een luxe vakantie naar Brazilië. Voor George en Jannie hun eerste vliegreis, meteen heel lang! Met dat laatste is Jannie sr. niet perse blij, maar gelukkig gaat ze toch mee. Er komen een oom en tante in huis om op Jannie en Shirley te passen.

………

In de zomer van 1980 is het weer de hoogste verhuis-tijd…. deze keer naar een nieuwbouwwijk in het oosten van Rotterdam, “de Oosterflank”. Een eengezinswoning met een tuin, beter voor de kids dan spelen in het centrum… Jannie gaat na de zomervakantie naar de brugklas van het Libanon in Kralingen. Shirley gaat in de wijk naar de lagere school. Moeder Jannie werkt af en toe nog in de stroopwafelkraam in het centrum en haalt trouwens ook haar rijbewijs. George is inmiddels systeem-analist bij Xerox en speelt nog steeds gitaar en computer.