FOTOBEWERKINGEN

Persoonlijk bewerk ik mijn foto’s en plaatjes voor het plaatsen altijd in het programma Photoshop (7.0). Ook al hoef je niets aan de foto te veranderen, je moet hem toch in een “schappelijk” formaat zien te krijgen. Ten eerste snij ik de foto of het plaatje bij, zodat alle overbodige ballast aan de zijkanten weg is. Vervolgens ga ik het verkleinen tot de juiste afmetingen. Dit kun je heel handig doen bij “help” > “afbeeldingen vergroten/verkleinen”. Kies dan voor “ik ga de foto “on line” gebruiken”. In het volgende schermpje kun je de breedte of hoogte in pixels invoeren (de verhoudingen zijn gekoppeld).

Vervolgens ga je de afbeelding opslaan.
Doe dit bij “bestand” > “opslaan voor web”. Dan kom je in het hiernaast afgebeelde paneeltje. Meestal zul je een foto opslaan als jpg (jpeg) -bestand. Je kunt dan kiezen uit verschillende beeldkwaliteiten en meteen op de afbeelding kijken welk effect je keuze heeft. Bovendien zie je onderin, hoe zwaar je bestand met de verschillende kwaliteiten wordt (aantal K’s) en hoeveel sec. het duurt eer de afbeelding binnengehaald zal zijn. Je moet altijd een compromis tussen de beeldkwaliteit en de zwaarte van het bestand zoeken.

NB.
Als je delen van je foto of plaatje transparant hebt gemaakt, dan moet je het bestand opslaan als GIF. Alleen dan zie je de transparantie op je webpagina terugkomen. In dit geval heb je andere mogelijkheden om de kwaliteit en de zwaarte van het bestand te regelen. Het paneeltje wijst voor zich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *