SARAJEVO

We zijn de berg weer aan het afdalen voor een bezoek aan Sarajevo. We hebben gelezen dat er dagelijks ‘gratis’ (je mag zelf je fooi/bijdrage bepalen) stadsrondleidingen zijn waarbij je je zonder aanmelding vooraf kunt aansluiten. Wij willen graag meer weten over de stad en over hoe het hier in de oorlog was dus we gaan deze tour doen; https://www.sarajevowalkingtours.com/war-scars-new-times-free-sarajevo-walking-tour/

Het is nog even zoeken naar het startpunt van de tour. We worden eerst door iemand naar de Nationale Bibliotheek gestuurd, ipv naar het gevraagde Nationale Theater. Dit blijkt helemaal de andere kant op te zijn, dus we moeten echt nog aanpoten om er op tijd te zijn. – en – het – is – weer – warm! – poeha! –

We hebben het gered. Op de trappen van het theater verzameld zich al een grote groep mensen bij deze 35 jarige Bosnische dame (ik ben haar naam helaas vergeten) een “local” die de oorlogsjaren als kind heeft meegemaakt en sinds zes jaar stadstours verzorgd. Ze begint met een uitleg over het uiteenvallen van Joegoslavië en het begin van de oorlog. Ze legt het allemaal heel helder en duidelijk uit, wij zijn hier al heel blij mee.

Even later staan we bij een “Sarajevo Rose” op een marktplein. Tijdens de oorlog zijn er ongelofelijk veel bommen op Sarajevo gegooid. Door de stad heen zijn de gaten in het asfalt van iedere mortier inslag waarbij 1 tot tientallen burgers bij zijn omgekomen opgevuld met rode verf; de Sarajevo Roses. Deze hier is midden op een volle markt terecht gekomen en hierbij zijn in 1 klap 68 mensen omgekomen en 200 gewonden gevallen.

Het is echt een hele interessante en leuke tour. Indrukwekkend! Het gaat allemaal over het leven in Sarajevo, dat doorging ondanks dat het vier jaar lang onder vuur lag. We staan op een gegeven moment bij een huizenblok en er komt een man naar buiten met een stapel boekjes. Hij is de schrijver ervan en hij verteld er in hoe de oorlog zijn leven heeft veranderd. Deelt de boekjes gratis uit. Heel tof. Het standbeeld is een monument voor alle in Sarajevo omgekomen kinderen.

We worden meegenomen naar “Sniper Alley”, dit blijkt een groot kruispunt omringd door bergen van waaruit sluipschutters mensen neerschoten. We zien een hotel Holiday dat vroeger een hotel was waarin verslaggevers zaten. Ze laat een foto zien van het hotel en de situatie op het kruispunt in die tijd. Er is een brug waar een stel dat destijds wilde vluchten is neergeschoten en er 10 dagen heeft gelegen omdat niemand ze kon weghalen. Het is bizar wat hier allemaal is gebeurd.

Tot slot gaan we nog naar een kunstwerk mbt de blikken beef die de inwoners van Sarajevo tijdens de jaren van oorlog van de UN uitgedeeld kregen. Het is een “dankjewel met een knipoog” want de mensen aten het omdat ze niet veel anders hadden, maar het was eigenlijk niet te vr*** 😉

Wij zijn echt heel blij dat we deze tour hebben meegelopen. Super informatief en met heel veel passie en humor verteld. Echt een aanrader voor als je Sarajevo bezoekt. Als we thuis zijn gaan we de film “the death of Yugoslavia” bekijken, dat is 1 van de aanraders van onze reisleidster. Ze heeft ons echt een super goede indruk van de stad Sarajevo gegeven.

Dan is het de hoogste tijd voor wat ontspanning. We drinken bier bij cafe Tito.

We vinden samen onze weg weer terug naar het oude centrum.

Daar eten we gezellig iets en laten alles wat we vandaag hebben gezien en gehoord de revue nog eens passeren.

Daarna spreken we eerst zes taxi’s aan die of te veel vragen, of überhaupt de berg niet op willen. De zevende is gelukkig raak. Het is een leuke chauffeur die onderweg zelfs nog naar zijn Nederlandse vrouw belt om te vragen waar zij ook alweer vandaan komt. “Doetinchem!” roept ze met een ondertussen Bosnisch accent. “Groetjes van ons! Uit Holland!” roepen we terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *